behendigheid

Ziva
12 oktober 2014 FHN Balkbrug debutanten groot, Vp 2e plaats, Jp 12e plaats 1 weigering, Spel 13e plaats
28 september 2014 FHN Alphen ad Rijn debutanten groot, Vp 7e plaats 1 weigering, Jp 3e plaats, Spel 14e plaats
14 september 2014 Trainingswedstrijd KC Hoogeveen, Vp 5e plaats, Jp 18e plaats, Spel 19e plaats
27 juli 2014 FHN Amersfoort debutanten groot, Vp 2e plaats, Jp 6e plaats 1 weigering, Spel 14e plaats
29 juni 2014 FHN Nieuwolda debutanten groot, Vp 14e plaats, Jp 11e plaats, Spel 2e plaats, 50 deelnemers
22 juni 2014 Den Ham oefenwedstrijd Dogsport Event debutanten groot, Vp 1e plaats, Jp disk, Spel 10e plaats
9 juni 2014 FHN Linde debutanten groot, Vp 4e plaats, Jp 6e plaats, Spel 29e plaats
27 april 2014 FHN Zevenhuizen debutanten groot, Vp 10e plaats, Jp 13e plaats, Spel disk, 37 deelnemers
30 maart 2014 FHN Dalen debutanten groot, Vp 4e plaats, Jp 6e plaats, Spel 29e plaats, 36 deelnemers
16 maart 2014 FHN Balkbrug debutanten groot, Vp 12e plaats, Jp 7e plaats, Spel disk, 40 deelnemers
22 februari 2014 Trainingswedstrijd Schoonoord debutanten, Vp 5e plaats 1 fout, Jp niet bekend, Spel niet bekend
2 februari 2014 Trainingswedstrijd Zuidwolde debutanten, Vp 10e plaats foutloos, Jp 45e plaats, overall 17e plaats, 63 deelnemers
12 januari 2014 Emmen benefiet wedstrijd debutanten, Vp disk, Jp 6e plaats foutloos, Spel disk, 54 deelnemers
15 december 2013 Balkbrug benefiet wedstrijd debutanten, Vp 5e plaats 1 weigering, Spel 2e plaats, Spel 3e plaats
Oktober 2013 KC Assen debutanten, Vp 4e plaats 1 weigering, Jp disk, Spel disk
25 november 2010 gevorderden behendigheid met goed gevolg afgerond
30 juni 2010 beginnerscursus behendigheid met goed gevolg afgerond

Saiko
4 juli 2009 KC Hoogeveen (onderlinge wedstrijd), behendigheid gevorderd, 5e plaats
3 december 2008 afsluiting recreanten seizoen, 7e plaats van de 12 honden
9 juli 2008 afsluiting behendigheid gevorderd (2), als we het halen gaan we naar de recreanten ivm dat saiko large moet springen op wedstijden en dit niet kan, geslaagd en 4e geworden van de 14 honden
2 april 2008 behendigheid gevorderd(1), 2e geworden in totale wedstrijd v/d laatste les (time gambling, vast parcour), diploma gehaald
28 november 2007 behendigheid beginners, 2e geworden bij de laatste les en we hebben een diploma

Züri
2 februari 2014 Trainingswedstrijd Zuidwolde debutanten, Vp 25ste plaats 1 weigering, Jp disk, overall 40e plaats
3 mei 2009 KC Hoogeveen, A-large, vast parcours=disk, jumping=disk en spel =disk
24 november 2008 afsluiting behendigheid gevorderd, we zijn door naar de trainingsgroep gedeelde 6e plaats behaald, met onderlinge wedstrijd(+/-11 honden)
1 juli 2008 afsluiting behendigheid beginners, we mogen door naar de gevorderden Wat is behendigheid ?


Behendigheid (ook wel agility genoemd) is een hondensport die in Nederland steeds meer enthousiaste beoefenenaars krijgt. De behendigheidsport is geschikt voor bijna alle soorten honden of het nu een rashond of rasloos is. Alleen zeer zware honden of dogachtigen, kunnen deze sport beter mijden. Naast de lichaamsbouw, de kracht en de wendbaarheid van de honden zijn ook andere eigenschappen belangrijk om te bepalen of je hond geschikt is voor behendigheid. Belangrijk zijn volgzaamheid, dapperheid, een goed evenwichtsgevoel, intelligentie en nauwkeurigheid.

Voor de training van behendigheid moet de hond eerst volledig zijn uitgegroeid. Dit betekent voor kleine honden een minimale leeftijd van 12 maanden en grotere honden moeten toch wel 15 maanden oud moeten zijn. De sprongen mogen in ieder geval pas op latere leeftijd worden getraind omdat pas dan het skelet en spierweefsel van de hond voldoende is ontwikkeld. De sport biedt de honden een fantastische mogelijkheid om zich uit te leven en samen met hun baas (“handler”) actief bezig te zijn. Ook de baas zal in conditie moeten zijn om met de hond te trainen en eventueel wedstrijden te lopen. De toeschouwer zal met genoegen en bewondering de sprongen en de kunsten bekijken die de hond zonder enige moeite lijkt te beheersen. Maar het belangrijkste van behendigheid is dat hond en baas als een team optreden en elkaar steeds beter zullen leren begrijpen.

Het behendigheidparcours 
Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours van ongeveer 20 hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De baas mag zijn hond tijdens het meerennen van het parcours doormiddel van stem en door gebaren aanwijzingen geven.

Binnen deze sport zijn 3 soorten parcours mogelijk : het “vast” parcours, het “jumping” parcours en het “spel” parcours.

Vast parcours: kunnen alle hindernissen deel uitmaken dus bijvoorbeeld sprongen, slalom, tafel, raakvlaktoestellen en tunnels. Bij de wedstrijden moeten minimaal 2 maximaal 4 raakvlaktoestellen deel uitmaken van het parcours. De volgorde waarin de hindernissen moeten worden genomen wordt vooraf bepaald door de wedstrijdleiding en aangegeven door nummers.

Jumping parcours: dit parcours mag juist geen raakvlaktoestellen of paaltjes bevatten. Dit gaat alleen om springen en snelheid, natuurlijk foutloos. Ook nu wordt de volgorde waarin de hindernissen zijn opgesteld aangegeven door nummers.

Spel parcours: deze vorm van wedstrijd is bedoeld om de deelnemers ongedwongen een extra parcours af te kunnen leggen zonder competitie verband of wedstrijd druk. Allerlei variatie van de hindernissen / toestellen zijn hierbij mogelijk. Ook de volgorde waarin de toestellen moeten worden genomen kan al dan niet willekeurig zijn.

Diskwalificatie
Diskwalificatie kan je krijgen als de hond teveel strafpunten heeft opgebouwd zoals hindernissen aanraken of ervan af gooien, een weigering van een toestel,  de baas raakt zijn hond of het toestel aan.

Weigeringen zijn:
  • verlaat voortijdig een raakvlak;
  • springt over de zijwing;
  • gaat onder (tussen) de liggers door;
  • springt of loopt een toestel omver;
  • loopt een toestel voorbij;
  • steekt verkeerd in bij de slalom (paaltje);
  • trekt zich terug of draait om om de tunnel / slurf.
Als de hond het verkeerden toestel neemt dan ben je gelijk gediskwalificeerd.

Op hoogte in te stellen toestellen
Hoogtesprongen zijn altijd de start en finish + ook de normale staanders waartussen de afwerpbare liggers zijn.
Muur
 bestaat uit 2 vierkante torens met verschillende grote / hoogte opbouw piepschuine stenen.
Borstelsprong bestaat uit 2 staanders waartussen afwerpbare ligger met daar op borstel / bezem delen op gemonteerd zijn. 
Band bestaat uit een groot frame waar in het midden een reddingsboei of een dicht getapte autoband in bevestigd is.

Raakvlaktoestellen
Schutting bestaat uit 2 delen plus latten die ze bij elkaar houden (ook wel A-Schutting genoemd) en kan met een hoogte van 1.70 0f 1.90 meter worden ingesteld.
Brug (kattenloop) bestaat uit 3 delen, het horizontale deel is zo’n 4.20 meter lang, de 2 schuine delen (begin en een eind) zijn beiden zo’n 3.60 meter lang.
Wip is een plank van 30 centimeter breed en 4.20 meter lang, als de hond voorbij het midden is kantelt de plank de andere kant op.
Tafel bestaat uit een vlak van 1 x 1 meter en een hoogte van 35 of 60 centimeter. De bovenkant mag niet glad zijn.

Bij alle raakvlak toestellen moet het loop oppervlak slipvrij zijn, ook met zware regenval. Bij de schutting en de brug moeten daarom om de 15 tot 20 centimeter klim- en antislip latjes op het loopvlak worden bevestigd.

Doorgangen
Tunnel lijkt op een stofzuigerslang, maar dan met een diameter van 60 centimeter, is minimaal 4 meter lang en is in verschillende vormen te buigen. De voor en uiteinde liggen vast om het weg rollen tegen te gaan.
Slurf kan het begin het zelfde zijn als de tunnel of in een toogmodel met een diepte van 80 centimeter. Aan de entree wordt een donker, geen licht doorlatend, zijl bevestigd met een lengte van 3 meter.
Slalom (paaltjes)  bestaat uit een reeds van 6 op 12 paaltjes die je in de grond kan in steken met een onderlinge afstand van 50 centimeter (of paaltjes  in / op een strip gelaste kokers). De dikte van de paaltjes is 2 tot 4 cm.
Breedtesprong bestaat uit 3 a 4 schuine oplopende delen vanaf 15 tot 30 cm hoogte. Het eerste en de laagste deel is 1,2 meter lang en 15 centimeter breed. De andere delen zijn zoveel groter dat zij ruim op en over elkaar heen passen. Ook moeten er op iedere hoek markeerpalen worden geplaatst.

Behendigheid is dus een sport voor snelheid, wendbaarheid, heel veel afwisseling en veel nadenk werk voor de baas, maar misschien wel het belangrijkste de honden vinden het werkelijk prachtig om hier aan mee te doen. Ze zijn vaak ook heel hyper van het spel. Bedenk wel dat die geweldige honden die je soms op de televisie ziet niet zo worden geboren. Zij worden gevormd door de juiste baas-hond combinatie en dat er heel veel trainingsuren (jaren) in gaat zitten.